Regulamin stołówki
w Katolickiej Szkole Podstawowej im. św. Jadwigi Królowej
Stołówka jest miejscem spożywania posiłków.
- Do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej uprawnieni są:
- uczniowie szkoły,
- nauczyciele oraz inni pracownicy szkoły.
- Posiłki może wydawać jedynie osoba wyznaczona przez Dyrektora.
- Pracownicy strefy żywienia nie mogą przebywać w bezpośrednim kontakcie z uczniami.
- Przy organizacji żywienia obowiązują dotychczasowe wymagania odnoszące się do zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży, a dodatkowo procedury szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia epidemiologicznego pracowników, a także podwyższone standardy obróbki produktów żywnościowych, dezynfekcji opakowań produktów i higieny stanowisk pracy.
- Posiłki wydawane są codziennie w określonych godzinach: obiady wydawane są wg harmonogramu, zgodnie z którym uczniowie na stołówce przebywają w tych samych zespołach jak podczas zajęć szkolnych.
- W stołówce mogą przebywać wyłącznie uczniowie korzystający z posiłków i nauczyciele wyznaczeni do opieki nad uczniami w stołówce.
- Jadłospis umieszczony jest na szkolnej tablicy informacyjnej na parterze, sekretariacie oraz na szkolnej stronie internetowej w zakładce dla ucznia.
- W stołówce dostępne są płyny dezynfekujące ręce i instrukcja dezynfekowania rąk.
- Zasady zachowania w stołówce szkolnej:
- Przed posiłkiem uczniowie myją ręce, a bezpośrednio przed wejściem do stołówki następuje dezynfekcja rąk.
- Podczas wydawania posiłków w stołówce mogą przebywać tylko osoby korzystające z obiadów.
- Nad bezpieczeństwem dzieci i porządkiem czuwa wyznaczony nauczyciel.
- Przy jednym stoliku mogą siedzieć maksymalnie 2 osoby.
- Uczniowie sami odbierają obiady od osoby wydającej i zajmują miejsce wyznaczone przez nauczyciela dyżurującego.
- W trakcie oczekiwania na wydanie obiadu uczniowie ustawiają się w kolejce z zachowaniem bezpiecznej odległości 1,5- m, nie przepychają się, zachowują ciszę.
- Pierwszeństwo wydania obiadu mają uczniowie, którzy są w trakcie lekcji lub wyjeżdżają na basen.
- Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania i dystansu społecznego.
- Po spożyciu posiłku naczynia powinny być odstawione na wyznaczone miejsce.
- Wyznaczony pracownik obsługi podaje posiłki i odbiera naczynia, wyciera stoły i krzesła płynem dezynfekującym po każdej grupie.
Harmonogram wydawania posiłków
Posiłki wydawane są w godzinach: 13.15 – 15.00 (we wtorek, środę i czwartek grupy, które jeżdżą na basen od godz. 12.30).
Uczniowie z klas I-III oraz grupy wyjeżdżające na basen udają się do stołówki w wyznaczonych grupach pod opieką nauczyciela.
12.30 – 13.00 – grupa basenowa
13..00 – 13.15 – dezynfekcja/wietrzenie
13.15 – 13.35 – grupa uczniów z klas 4-6, którzy kończą zajęcia
13.35 – 13.40 – dezynfekcja/wietrzenie
13.40 – 14.05 – grupa świetlicowa
14.05 – 14.10 – dezynfekcja/wietrzenie
14.10 – 14.25 – uczniowie, którzy są w trakcie zajęć
14.25 – 14.30 – dezynfekcja/wietrzenie
14.30 – 15.00 – grupa świetlicowa